Omgaan met stress en burn-out, hoe act werkt
Voorbij stress.. naar zingeving en verbinding
Spanning hoort bij het leven. Het geeft aan dat we om dingen geven en zorgt er voor dat we tegengas kunnen geven als dingen niet gaan zoals we willen. Om optimaal te presteren hebben we spanning nodig. Spanning wordt pas een probleem als deze ons leven te veel gaat beheersen. We voelen ons gestrest en komen in een modus waarin we niet meer effectief met uitdagingen/problemen omgaan.
Niemand wil zich gestrest voelen. Vaak proberen we hou vast te vinden door bijvoorbeeld bepaalde situaties uit de weg te gaan, uitstelgedrag, perfectionisme, te piekeren, of afleiding te zoeken. Op de korte termijn werkt dit vaak, maar op de lange termijn kan dit veel energie en aandacht kosten en kan je steeds minder aan en wordt je wereld kleiner.
Tijdens de therapie leer je om je open te stellen voor gevoelens van onzekerheid en spanning. Je leert dat je deze gevoelens er kan laten zijn, zonder er tegen te strijden. Zo hou je meer energie en aandacht over voor de dingen die je echt belangrijk vindt in het leven. Het is een liefdevolle therapie, waarbij je jezelf leert accepteren, met al je goede en mindere kanten. Je leert daarnaast vaardigheden om meer in het nu te leven, om afstand te nemen van lastige gedachten en je te richten op wat je belangrijk vindt. Hierdoor krijgt spanning minder invloed en hoef je minder te stressen. Ook kijk je naar automatische patronen die stress vergroten, zoals bijvoorbeeld perfectionisme, of niet luisteren naar je eigen grenzen.
Ik sta daarbij graag naast je om mede te onderzoeken wat je kan helpen om meer zingeving en verbinding te ervaren en een ontspannen en rijk leven te leiden en hoe je daarbij zo goed mogelijk om kan gaan met de spanning die dit met zich meebrengt. Op deze manier wordt spanning positieve spanning in plaats van stress.
Wil je alvast wat praktische tips in het omgaan met stress, dan kan ik je deze 25 tips aanraden. Mijn visie over het omgaan met stress sluit verder nauw aan bij de visie van Gerhard Böckler. Lees hier zijn visie over hoe je weerbaarder tegen chronische stress kan worden.
ACT bij burn-out en stress
Om je te begeleiden om beter met stress of burn-out om te gaan maak ik gebruik van ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit is een relatief nieuwe gedragstherapie waarmee zeer goede resultaten worden behaald in het omgaan met angst, somberheid, verslaving en ziekte. Ook voor werkgerelateerde coaching is ACT effectief gebleken, o.a. voor de verhoging van werkplezier, de productiviteit, motivatie, innovatie en leiderschapsvaardigheden en de verlaging van afwezigheid van medewerkers met chronische gezondheidsproblemen. ACT als behandeling voor burn-out is veel belovend.
ACT staat voor toewijding (commitment) aan dat wat je belangrijk vindt en acceptatie van moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden, waar je geen invloed op hebt. Als je te maken hebt met stress of burn-out, dan is het uiteraard goed om ook te kijken op welke externe factoren je wel invloed hebt en hoe je daar verbetering in kan brengen. Kijk hier voor meer informatie over wat ACT therapie is.
Je leert:
- Beter om te gaan met spanning en bijvoorbeeld faalangst, angst voor afwijzing, of onzekerheid
- Je open te stellen voor je gevoelens van angst en onzekerheid, waardoor je meer vrijheid krijgt in hoe je wilt handelen.
- Afstand te nemen van belemmerende gedachten
- Mild te zijn voor jezelf
- Minder te oordelen en meer te ervaren
- Inzicht te krijgen in automatisch patronen en daar flexibeler mee om te gaan
- Hoe je je leven het liefst vormgeeft
- Meer focus te krijgen op de dingen die je belangrijk vindt en je meer te richten op de dingen die je wilt i.p.v. wat je allemaal van jezelf moet
- Hoe je je ondanks de spanning je kan toewijden aan een rijk en betekenisvol leven
Thuis oefenen en stilstaan bij automatische patronen is een essentieel onderdeel van het traject. Daarnaast krijg je toegang tot digitaal materiaal van ACT praktijk en van de app ACT-guide, zoals oefeningen, filmpjes en persoonlijke ervaringen van Gijs Jansen (de maker van de app). Het materiaal is speels, toegankelijk en liefdevol. Het laat zien dat je niet als enige worstelt en ondersteunt je om hier op een luchtige manier mee om te gaan.
Vergoeding burn-out en stress
Begeleiding bij burn-out of stress valt helaas niet onder het basispakket van de zorgverzekering. Bij een GGZ-instelling is dit geen verzekerde diagnose en kan u meestal niet terecht. Voor de begeleiding die ik geef is geen verwijsbrief of diagnose nodig. De therapie, of coaching wordt wel door sommige zorgverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering vergoed, ook betalen sommige werkgevers een coachingstraject omgaan met stress/burn-out.
Stress therapie Utrecht of online
Voor de stress therapie kan je terecht op locatie in Utrecht en daarnaast kan je vanuit heel Nederland via beeldbellen begeleid worden.