Om uit te vinden hoe jij in je leven wil staan, is het goed om stil te staan bij jouw waarden. Waarden geven richting aan je leven. Wat er ook gebeurt, je kan je altijd richten op jouw waarden. Voorbeelden van waarden zijn nieuwsgierigheid, verbinding, zelfzorg, authenticiteit, creativiteit, eerlijkheid, doelgerichtheid etc. Leven volgens je waarden gaat over wie je wilt zijn en je daaraan verbinden.
De waarden zorgen ervoor dat je weet wat je werkelijk zou willen doen met je leven. Als je dat weet wordt het makkelijker om je te focussen op gedrag waardoor je op de lange termijn gelukkig wordt.
Belangrijke waarden zijn op de korte termijn erg onaantrekkelijk. Het lukt alleen als je van de reis je bestemming maakt. Als je opgaat in het plezier dat een waarde je kan geven. Als je een boek wil schrijven om wat over te brengen, dan wordt het heel moeilijk als je je alleen op het doel focust (het boek moet af), het lukt wel als je ziet waar je het voor doet en je waarden in je werk tot uitdrukking brengt. Bijvoorbeeld door op een open, nieuwsgierige en creatieve manier bezig te zijn. Op die manier ervaar je al vervulling voordat het doel bereikt is. Het verschil met het nastreven van doelen wordt uitgelegd in onderstaand filmpje.
Opdrachten en oefeningen
1. Symbool
Als het goed is heb je een symbool bedacht, die staat voor wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Sta stil bij waar dit symbool voor staat. Kijk of je het symbool ergens een prominente plek kan geven, zodat je regelmatig aan je waarden wordt herinnerd.
2. De film van je leven
Doe de geleide oefening De Film van je leven uit de app.
Wat deed het je om de film van je leven te bekijken? Kon je met compassie naar jezelf kijken? Kreeg je zicht op dingen die je belangrijk vind, of die je graag anders zou willen doen? Schrijf je bevindingen op.
3. Als alles mogelijk was, wat zou jij dan doen?
De vorige oefening heeft wellicht al een opstapje gegeven naar deze opdracht.
Maak even ruimte voor deze opdracht. Neem een ontspannen houding aan. Het kan fijn zijn om voor jezelf een korte meditatie te doen. Stel jezelf dan de vraag: Als alles mogelijk is, wat zou ik dan doen met m’n leven? Schrijf alles wat je maar te binnenschiet op in je notitieschrift/groot vel papier. Sta jezelf toe om even vrij te denken.
4. Waardegebieden
Welke waardegebieden vind jij belangrijk en aan welke besteed je te veel, of te weinig aandacht. Vul onderstaand formulier in, om daarachter te komen.
5. Werkwaarden
Deze opdracht helpt weer op een andere manier, om inzicht te kijken in je waarden en of je deze voldoende aandacht geeft. Onderstaand formulier is ontwikkeld om te kijken naar de waarden binnen je werk. Je kan hem ook gebruiken om te kijken naar waarden binnen bijvoorbeeld je studie, of hem gebruiken om te kijken naar je leven in het algemeen.
6. Mindfulness beoefening
Maak -liefst dagelijks- tijd en ruimte voor een mindfulnessoefening.
7. Dagelijks bewust van je intentie
- Neem dagelijks een keer de tijd om voordat je aan iets begint een pauze te nemen en je bewust te worden van je ademhaling en de sensaties in je lichaam.
- Sta daarna even stil bij wat jouw intentie is. Bijvoorbeeld, de intentie om goed voor jezelf te zorgen, om er voor de ander te zijn, om te genieten, om jezelf te laten zien, of om iets moois te maken.
- Kijk of je jezelf tijdens de bezigheid aan de intentie kan herinneren.
- Merk op hoe het is om naar je waarden te handelen.